Zaradi uvedbe brezpapirne proizvodnje podjetje K2PAK prihrani 11 delovnih ur na dan

V podjetju K2PAK so v celoti prešli na brezpapirno proizvodnjo, kar jim omogoča dodatno prilagodljivost in spremljanje stanja v proizvodnji v realnem času.

Zaradi uvedbe brezpapirne proizvodnje podjetje K2PAK prihrani 11 delovnih ur na dan

Podjetje K2PAK je eno izmed vodilnih evropskih podjetij na področju reverzibilne transportne embalaže, katerega glavni izvozni trg je Nemčija. Z nedavnim prevzemom s strani podjetja KTP Holding GmbH, vrhunskega evropskega proizvajalca plastičnih paletnih sistemov, se je okrepil njihov položaj pri ponujanju celovitih rešitev transportne embalaže.

Podjetje K2PAK je zavezano zagotavljanju cenovno dostopne zaščitne embalaže in embalaže za večkratno uporabo, hkrati pa zmanjšuje stroške in spodbuja okoljsko odgovornost. Ker ga vodita inovativnost in trajnost, si prizadeva svojim strankam zagotavljati visokokakovostne izdelke in storitve ter pomembno vplivati na industrijo. To je bil tudi glavni povod, da so v celoti prešli na brezpapirno proizvodnjo, kar jim omogoča dodatno prilagodljivost in spremljanje stanja v proizvodnji v realnem času.

Stanje pred izvajanjem digitalne preobrazbe

Pred uvedbo brezpapirne proizvodnje je v podjetju K2PAK potekalo vodenje in upravljanje proizvodnje na tradicionalen način, kjer so se povečini zbirale informacije prek papirne dokumentacije ali prek sestankov. Poleg tega je bilo razporejanje proizvodnih aktivnosti v celoti opravljeno v sistemu ERP ter ročno v Excel datotekah. V fazi rasti podjetja so se dnevno soočali s pomanjkanjem časa zaradi nenehnega zbiranja podatkov in ročnim izdelovanjem kazalnikov uspešnosti in računanju lastne cene, kar je bil eden od razlogov za odločitev na prehod na brezpapirno proizvodnjo. Drugi razlog, ki tudi ne sme ostati nezanemarljiv, se pa skriva v povečanju naročil in prisotnosti v panogi avtomobilske industrije, kar je vodilo v končno odločitev po nadgradnji vodenja procesa proizvodnje z zmogljivo digitalno rešitvijo.

Potek implementacije prve faze

Na podlagi skrbne preučitve obstoječega stanja proizvodnega procesa v podjetju K2PAK je ekipa SINAPRO podjetja Kolektor Sisteh pripravila tehnično specifikacijo rešitve, ki je pisana na kožo vsem deležnikom in uporabnikom sistema Sinapro.IIoT.MES v podjetju K2PAK. Na ta način smo želeli zagotoviti, da se dolgoletno znanje in izkušnje prenesejo v digitalno rešitev in da je prehod na avtomatiziran zajem podatkov in brezpapirno proizvodnjo kar se da blag, saj smo se zavedali, da je vodilnim v podjetju pri tem pomembno, da so vsi zaposleni zadovoljni z uporabniško izkušnjo takega sistema.

Glavni cilji uvedbe prve faze

Glavni cilj celotne uvedbe brezpapirne proizvodnje pa je bil, kot že samo ime pove, da se podjetje v celoti znebi papirja v proizvodnji in da komunikacija med zaposlenimi, stroji in ne nazadnje med različnimi oddelki poteka v realnem času, kar smo v celoti dosegli. V naslednjih letih pa so pričakovanja, da se zaradi prehoda na brezpapirno vodenje proizvodnje še dodatno izboljšajo tudi kazalniki operativne in poslovne uspešnosti.

Marjan Stanič, vodja digitalne preobrazbe v podjetju K2Pak:

Sodelovanje s Kolektor Sisteh in ekipo Sinapro je potekalo odlično! Ekipa strokovnjakov nas je vedno ustrezno vodila ter nam pomagala pri prehodu na brezpapirno proizvodnjo. Skrbno so preučili naš obstoječi proizvodni proces in pripravili tehnično specifikacijo za sistem Sinapro.IIoT.MES, ki je prilagojen našim potrebam. Komunikacija v realnem času med zaposlenimi, stroji in oddelki je že s samo uvedbo pozitivno vplivala na našo operativno uspešnost.

Njihova proizvodnja je danes fleksibilnejša in v realnem času razpolaga s točnimi podatki, kar pa se odraža tudi na področju kazalnikov uspešnosti. 

 

Pričakovani prihranki in rezultati

Trenutni rezultat uvedbe avtomatiziranega zajema podatkov in brezpapirne proizvodnje se predvsem kaže na prihranku časa, ki je posledica integracije sistema MES in ERP. Zaradi tega ukrepa posledično dnevno prihranijo 11 delovnih ur. Saj so pred implementacijo zaposleni ročno iz papirne dokumentacije prepisovali podatke v sistem ERP, kar pa sedaj ni potrebno. Na letni ravni torej pričakujejo le iz tega naslova prihranjenih 2.860 delovnih ur v približni vrednosti 30.000 evrov letno. Kar pa pomeni, da bodo prihranki iz tega naslova pokrili stroške dela uvedbe sistema v dveh letih. Pri tem izračunu smo zanemarili preostale prednosti in izboljšave, ki jih prinaša uvedba brezpapirne proizvodnje. Eden izmed teh je tudi prihranek stroška tiskovin za 70% ter dvig produktivnosti in ostalih kazalnikov uspešnosti, ki se bodo pokazali z uporabo sistema.

 


Nazaj