Sodelovanje s Kenijo na področju okolju prijaznih tehnologij za čiščenje vode

Prenos tehnologij na področju trajne in učinkovite oskrbe z energijo in vodo

Zaradi negotovih vodnih virov na Bližnjem vzhodu in v Afriki se tamkajšnje države soočajo s pomanjkanjem vode. Nič kaj obetavne niso niti napovedi, saj naj bi nekatera območja čez malo več kot četrt stoletja ostala brez vode. Zato je izrednega pomena partnerstvo obeh kontinentov z razvitimi svetovnimi državami pri prenosu tehnologij na področju trajne in učinkovite oskrbe z energijo in vodo. 

Sodelovanje s Kenijo na področju okolju prijaznih tehnologij za čiščenje vode

Vzpostavljeni so različni mednarodni programi pomoči in zasebnih vlaganj pri zagotavljanju in obnavljanju vodnih virov, tehnologij in digitalizacije pridobivanja pitne vode ter v boju proti revščini. 

Z zagotavljanjem pitne vode proti revščini

Na enem od takšnih mednarodnih razpisov smo uspešno sodelovali tudi mi in tako v letu 2013 izdelali modularno izvedbo naprave za pripravo pitne vode. Projekt je bil financiran s strani slovenske vlade in agencije United Nations Industrial Development Organization – UNIDO, ki je specializirana agencija Združenih narodov za spodbujanje industrijskega razvoja za zmanjševanje revščine, vključujoč globalizacijo in okoljsko trajnost. Modularna izvedba naprave je omogočila prevoz naprave v ladijskem kontejnerju in hitro postavitev na končni lokaciji ob bolnišnici v kraju Matsangoni v Keniji. Naprava je bila dimenzionirana za proizvodnjo 250 litrov
pitne vode na uro.

Dober odziv lokalne skupnosti in veliko povpraševanje po kakovostni pitni vodi sta vodila v nadgradnjo omenjene naprave, ki smo jo izvedli marca letos in povečali njeno kapaciteto proizvodnje pitne vode na 500 l/s.

Moderen postopek priprave pitne vode

Postopek priprave pitne vode je moderen ter okolju prijazen. Surovo vodo se črpa iz vodnjaka globine 15 metrov. Iz vode se najprej odstranjuje večje delce, sledi filter za odstranjevanje železa in filter z aktivnim ogljem, ki vodo očisti sledi pesticidov ter neprijetnega vonja. Mikrobiološko neoporečnost vode zagotavlja ultrafiltracijski filter, ki iz vode odstranjuje vse viruse, bakterije in ciste. Zaradi vpliva morske vode, predvsem visoke plime ter dolgih sušnih obdobij, je voda delno slana, zato jo je potrebno filtrirati s tehnološkim postopkom reverzne osmoze, ki iz vode odstranjuje vse raztopljene soli. Končni filtrat se klorira in shranjuje v zalogovniku pitne vode. 

Stalen in ustrezen vir pitne vode

Uspešnost projekta kaže, da je z mednarodno pomočjo mogoče pomagati revnejšim prebivalcem našega planeta in jim zagotoviti stalen in ustrezen vir pitne vode. Z zagonom in nadgradnjo naprave smo lokalni skupnosti omogočili proizvodnjo dodatne količine pitne vode in z zaslužkom od prodaje financiranje operativnih stroškov delovanja naprave. V podjetju smo ponosni, da smo lahko svoje znanje in izkušnje prenesli ljudem v Keniji. V prihodnje pa pričakujemo, da bomo v tem delu sveta partnerji tudi pri večjih infrastrukturnih projektih, kot so velike čistilne naprave za pitno vodo ali čistilne naprave. 


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih: