Varovan dostop do robotske celice

17. 08. 2021

Z varnostnim sistemom SAFEMASTER STS si zagotovite varen dostop do robotske celice brez dodatnega ožičenja.

Varovan dostop do robotske celice

Roboti običajno delajo v varnostnih celicah z glavnim in pomožnim dostopom za vzdrževalna dela, kjer se zahteva najvišji varnostni nivo PLe. Nadzor obeh dostopov se vrši z električno varnostno ključavnico z gumbom za izhod v sili. Robot ima samo en varnostni vhod za kontrolo varnostnih ključavnic, zato moramo varnostni ključavnici povezati v serijo. Če želimo doseči varnostni nivo PLe, moramo imeti za vsak signal svoj varnostni vhod.

Rešitev z varnostnim sistemom SAFEMASTER STS 

Z varnostnim sistemom Dold SAFEMASTER STS lahko izvedemo varovanje dostopa do robotske celice brez ožičenja. Glavni dostop do robotske celice imamo varovano z elektromehansko ključavnico (ZRHC01BM/K) s kodirnim ključem. Servisna vrata imajo inštalirano mehansko ključavnico (M10BM/K) s kodirnim ključem. Pooblaščena oseba oziroma serviser ima v posesti osebni kodirni ključ. S tem ključem na glavnem vhodu sprosti drug kodirni ključ, s katerim lahko dostopa skozi servisni prehod. Ponovni zagon stroja ali robotske celice je mogoč, ko serviser vrne kodirni ključ glavnih vrat v varnostno ključavnico glavnih vrat in izvleče svoj osebni ključ ter resetira elektromagnetni zaklep.

Torej v tem primeru izhoda v sili ni potrebeno izvesti, ker osebni ključ preprečuje zagon stroja, kar je v skladu s standardom ISO TS 19837. Dodatna tehnična pojasnila si oglejte na povezavi "Personal key protects against locking in hazardous areas".

Na spodnjih slikah je prikaz opisane rešitve. Poleg kodirnega osebnega ključa uporabimo tudi varnostni aktivator CS. 

ZRHC01BM/K + CS aktivator; M10BM/K + CS aktivator

Prednosti varnostnega sistema SAFEMASTER STS z vidika uporabnika

Z namestitvijo mehanske kodirne ključavnice se uporabnik reši dodatnega ožičenja. S tem zmanjša stroške izdelave in vzdrževanja varnostnega sistema, hkrati pa lahko na enak način dodaja nove varnostne prehode in ohranja željeno varnostno kategorijo PLe.

Prikazana rešitev uporablja varnostne ključavnice s cenejšem plastičnem (FRP) ohišjem, za zahtevnejše aplikacije SAFEMASTER STS lahko uporabimo ohišje iz nerjavečega jekla.

Področja uporabe

  • Procesna industrija
  • Pakirne linije
  • Robotske celice
  • V aplikacijah, kjer nam primankuje varnostnih vhodov

Primer uporabe kodirnega ključa 

  • SAFEMASTER STS ZRHC01BM/K s CS aktivatorjem
  • SAFEMASTER STS M10BM/K s CS aktivatorjem

Dodatne informacije

 

Ne spreglej

    


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih: