Sodelujemo v pilotnem projektu Rižanskega vodovoda pri vzpostavitvi daljinskega odčitavanja števcev v Kopru, Izoli in Podgorju

Sodelujemo v pilotnem projektu Rižanskega vodovoda pri vzpostavitvi daljinskega odčitavanja števcev v Kopru, Izoli in Podgorju

07. 12. 2022

Kolektor Sisteh se je kot partner pridružil pilotnemu projektu daljinskega odčitavanja števcev, kjer skupaj s Telekomom Slovenije ter ostalimi partnerji za Rižanski vodovod Koper razvija rešitev digitalizacije merilnih mest (števcev) ter vzpostavitev samodejnega odčitavanja porabe in stanja energentov. Gre za prvi takšen sistem v Sloveniji.

Sodelujemo v pilotnem projektu Rižanskega vodovoda pri vzpostavitvi daljinskega odčitavanja števcev v Kopru, Izoli in Podgorju

Telekom Slovenije je s partnerji Kolektor Sisteh, DS Meritve, CMC Group in Infotim Ržišnik Perc za Rižanski vodovod Koper vzpostavil pilotni projekt daljinskega odčitavanja števcev za vodo na več kot sto lokacijah v Kopru, Izoli in Podgorju. Rešitev omogoča daljinsko odčitavanje porabe in natančnejši obračun dobavljene vode, podroben nadzor nad vodnim omrežjem, optimizacijo upravljanja z vodnimi viri, digitalno spremljanje porabe, identifikacijo okvar in izgub ter hitro posredovanje pri morebitnih izlivih vode pri odjemalcih. Zaradi naprednih tehnologij sistem omogoča daljinsko brezžično odčitavanje števcev tudi na razdalji več kilometrov, deluje pa tudi tam, kjer je brezžično odčitavanje sicer težje, kot so vodni jaški, ki so globoki, armirani in pokriti z železnim pokrovom, ter na območjih, kjer je signal omrežja šibkejši. Vsi podatki, ki jih sistem zbira, so varno hranjeni v Sloveniji, in sicer v podatkovnem oblaku Telekoma Slovenije. Gre za prvi takšen sistem v Sloveniji.


Pilotni projekt omogoča izjemno koristen vpogled v optimalne tehnološke rešitve, ki bodo primarno koristile Rižanskemu vodovodu Koper, hkrati pa bodo na voljo tudi drugim komunalnim podjetjem. Rešitve za infrastrukturne ponudnike bodo namreč povsem prilagojene vsakemu naročniku in njegovi obstoječi infrastrukturi.


»V Rižanskem vodovodu skušamo čim bolj izkoristiti sodobne tehnološke rešitve in digitalizirati naše delovanje, saj nam to omogoča, da smo bolj učinkoviti, hkrati pa še bolj prijazni do uporabnikov. Napredne tehnologije nam tudi omogočajo še bolj skrbno upravljanje dragocenih vodnih virov, zaznavo izgub in spremljanje porabe, v prihodnje pa bomo lahko s takšnimi rešitvami celo zaznali večje izlive vode pri odjemalcih. Pri razvoju rešitve sodelujemo s partnerji, ki imajo znanje, izkušnje in željo, da s pomočjo sodobne tehnologije čim bolj poenostavimo odčitavanje vodomerov,« je ob tem poudaril Martin Pregelj, direktor Rižanskega vodovoda Koper.


»Pri vpeljavi tovrstnih celovitih rešitev je izjemno pomembna prilagodljivost in izkušnje iz prakse, zato so takšni pilotni projekti izjemno pomembni. Partnerji v projektu smo pri razvoju rešitve uporabili različne tehnologije interneta stvari za povezovanje med števci in omrežjem ter različne števce, posebno pozornost pa smo skupaj z Rižanskim vodovodom Koper namenili tudi robustnosti sistema v t.i. robnih pogojih, kot so jaški in ostala območja s slabšim signalom,« je dodal Samo Turk, direktor Razvoja poslovanja v Telekomu Slovenije.


Kolektor Sisteh kot partner sodeluje z dobavo 30 vodomerov z radijskim oddajnikom na več lokacijah v Kopru, Izoli in Podgorju. Gre za ultrazvočne vodomere priznanih svetovnih proizvajalcev ARAD in Axioma, ki jih odlikuje ultrazvočna tehnologija merjenja porabe vode in enostavna implementacija v obstoječe sisteme.


Cilj projekta je razvoj rešitve za daljinsko odčitavanje števcev, kar komunalnim podjetjem omogoča digitalizacijo merilnih mest (števcev) ter vzpostavitev samodejnega odčitavanja porabe in stanja energentov. Rešitev vključuje tudi sistem za učinkovito upravljanje in optimizacijo distribucije ter dobave energentov, npr. vode, toplote in plina v realnem času. Implementacija rešitve je preprosta: izvede se nadgradnja obstoječega števca, celoten sistem pa se lahko nadgrajuje postopno, in sicer skladno z načrtovanimi obdobji umerjanja števčnih sistemov.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice