Projekt NEDO z vključitvijo baterijskih hranilnikov v Idriji in Ljubljani prešel v zaključno fazo

Projekt NEDO z vključitvijo baterijskih hranilnikov v Idriji in Ljubljani prešel v zaključno fazo

08. 11. 2021

Prva faza projekta NEDO je bila usmerjena v pametna omrežja na infrastrukturi družbe ELES in distribucijskih podjetij Elektro Celje in Elektro Maribor, druga faza pa se je osredotočala na pametna mesta in pametne skupnosti. Poudarek je na učinkoviti rabi energije v mestnih skupnostih in uporabi baterijskih hranilnikov. Projekt NEDO je primer vzornega sodelovanja med Japonsko in Slovenijo na področju naprednega gospodarskega razvoja in zelene preobrazbe.

Projekt NEDO z vključitvijo baterijskih hranilnikov v Idriji in Ljubljani prešel v zaključno fazo

»Kolektor Sisteh je aktivno sodeloval že pri nastajanju projekta, ko je podjetje Hitachi iskalo v Sloveniji primerne poligone in partnerje iz slovenske industrije. Zadovoljni smo bili, ko je Hitachi prepoznal Kolektor kot primernega partnerja pri postavljanju kompleksnih rešitev s področja pametnih skupnosti in elektroenergetike. Še bolj pa smo bili veseli, ko je ELES prevzel nosilno vlogo na slovenski strani, saj je s tem omogočil slovenski industriji aktivno sodelovanje na tem projektu. Kolektor Sisteh in Kolektor Igin sta pri projektu NEDO aktivno sodelovala že v prvi fazi projekta v dveh distribucijskih omrežjih v vzhodni Sloveniji, ko smo v sistem vključili tudi tri regulacijske transformatorje Kolektor Etre,« je povedal Stojan Kokošar, direktor Kolektor Sisteha.

V drugi fazi je Kolektor Sisteh nosil ključno vlogo pri postavitvi baterijskega hranilnika v Idriji in njegovi povezavi v elektroenergetski sistem. »Prav tako je naše podjetje v Idriji postavilo sistem za kontrolo odjema električne energije na  javni infrastrukturi, ki ga je potem podjetje Hitachi nadgradilo s svojim sistemom aktivnega odjema. Na lokaciji BTC Ljubljana pa smo v drugi fazi postavili sistem vodenja baterijskega hranilnika in pripadajoče infrastrukture ter njihovo vključitev v sistem vodenja ELES-a. Z omenjenimi projekti smo si pridobili pomembne izkušnje in reference pri postavljanju sistemov regulacije napetosti, aktivnega odjema in velikih baterijskih hranilnikov. Vsi ti sistemski gradniki bodo nujno potrebni za zeleni energetski prehod v brezogljično družbo. Prav zaradi tega pomenijo te reference dobro podlago za pridobivanje novih poslov, pri čemer želimo izkoristiti tudi pozitivne izkušnje, ki smo jih pridobili v sodelovanju z japonskimi partnerji.«

 

 


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice