Nagrado združenja ISGAN za najboljše projekte s področja pametnih omrežij na svetu prejel projekt NEDO

Nagrado združenja ISGAN za najboljše projekte s področja pametnih omrežij na svetu prejel projekt NEDO

31. 07. 2020

V torek, 28. julija 2020, je mednarodno združenje ISGAN (»International Smart Grids Action Network«) razglasilo prejemnike nagrade za odličnost na področju inovacij, integracij in preobrazbe sistemov pametnih omrežij (ISGAN Award of Excellence). Tema letošnjega razpisa je bila digitalizacija na svetovni ravni, ki omogoča opolnomočenje potrošnikov (»Digitalization Enabling Consumer Empowerment«). V konkurenci najboljših je zmagal japonsko slovenski projekt NEDO pod okriljem glavnih partnerjev japonske agencije NEDO, Hitachi in ELES, ki obenem velja za največji in najzahtevnejši nacionalni projekt pametnih omrežij v Sloveniji.

Nagrado združenja ISGAN za najboljše projekte s področja pametnih omrežij na svetu prejel projekt NEDO

Projekt NEDO je trenutno v zaključevanju druge faze projekta, ki se izvaja v Ljubljani in Idriji. Razvojne aktivnosti so osredotočene predvsem na pametne skupnosti in njihove vloge v elektroenergetskem sistemu. V njih bodo pilotsko delovale številne nove rešitve s področja upravljanja energije, ki bodo v popoln energetsko oskrbni krog in nadzor povezala javne zavode in podjetja. Cilj je optimizirati rabo energije, povečati zanesljivost dobave in vzpostaviti sodelovanje pametnih skupnosti na trgih fleksibilnosti, tudi z uporabo baterijskih hranilnikov. V ospredju je projekt transformacije Idrije v pametno mesto.

V okviru projekta sodelujejo tudi številni slovenski partnerji od elektrodistribucijskih podjetij, ponudnikov rešitev, raziskovalnih institucij do lokalnih skupnosti. Kolektor Sisteh se v projektu NEDO pojavlja kot industrijski pogodbeni partner na področju vpeljave celovitih rešitev za optimizacijo izrabe električne energije z vpeljavo hranilnikov električne energije in naprednega energetskega upravljanja v javnih objektih. Kljub oteženim razmeram zaradi pandemije potekajo dela v drugi fazi izvedbe projekta v skladu z zastavljenim terminskim načrtom. Glede na razvoj situacije aktivnosti sproti usklajujemo z japonskimi in domačimi partnerji, zaključek del je predviden do konca letošnjega leta.

Ne spreglej


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice