Uporabnost ThinClient tehnologije v industrijskem in Ex-okolju

17. 05. 2021

R.STAHL s svojimi industrijskimi računalniki s "ThinClient" tehnologijo omogoča vpeljavo "Industrije 4.0" tako v Ex-okolju, kjer so pravi specialisti, kot tudi v drugih panogah industrije. "ThinClient" rešitve so učinkovite in predstavljajo prihodnost HMI ("Human Machine Interface") delovnega okolja. Njihova univerzalnost omogoča vgradnjo kjerkoli v procesu.

 

Uporabnost ThinClient tehnologije v industrijskem in Ex-okolju

"ThinClient" tehnologija predstavlja programsko podporo zmogljivih industrijskih računalnikov, ki so povezani na server preko operacijskih sistemov Windows ali Linux. 

Izraz "Thin" predstavlja zoženo funkcionalno strukturo takšnega sistema, ki je prvenstveno usmerjen povezavi z nadzornim računalnikom (serverjem) in v svoji strojni in programski opremi ne želi tekmovati z modernimi PC-ji. Preko"ThinClient" tehnologije lahko dostopamo do vseh podatkov in informacij, ki so shranjene na serverju. Prosto lahko do njih dostopamo in jih obvladujemo, spreminjamo ali spremljamo. "ThinClient" predstavlja le dostopno točko, v njem podatki niso shranjeni.

Koristi "ThinClient" tehnologije

"ThinClient"-e lahko enostavno uporabimo kot namizne računalnike ali delovne postaje, tudi v procesni industriji za nadzor procesov. Kot takšni lahko nadomestijo tudi KVM tehnologijo in PC delovne postaje. Za uporabnika so "ThinClient"-i zelo zanimiva rešitev, tako s tehničnega kot cenovnega vidika:

 • "ThinClient"-i so cenovno ugodnejši, saj ni potrebno plačati stroška samostojnega operacijskega sistema
 • Njihova integracija v sistem je preprosta, saj ne potrebujejo posebnih programskih rešitev
 • Prihranek je tako pri vgradnji kot pri vzdrževanju, saj jih konfiguriramo preko centralnega nadzornega sistema
 • Zaradi "vitke" izvedbe so tudi energijsko manj potratni, torej je nekaj prihranka tudi pri strošku električne energije.

Namestitev programskega paketa za delovanje sistema"ThinClient"

Vsak "ThinClient" potrebuje ustrezno programsko opremo. Zaradi tega R. STAHL poskrbi za namestitev ustreznega "Remote HMI Firmware", namenskega programskega paketa za delovanje "ThinClient"-a. Programska oprema je namensko izdelana za potrebe industrijskega okolja, s posebni posluhom za procesno industrijo. Predstavlja zaprt programski paket, ki deluje na platformi operacijskega sistema "Windows 10 IoT". Zaradi navedenega je sistem nadgradljiv, enostavno poslužljiv in zanesljiv.

 • "SECURE" (varnost) - "ThinClient" industrijski računalniki proizvajalca R.STAHL so zaprti, posluževalno zanesljivi sistemi usklajeni z protokoli za uporabnika in administratorja, vse skupaj podprto s koncepti glede na varnostne zahteve kupcev.

 • "SIMPLE" (preprosto) - "ThinClient"-i proizvajalca R.STAHL s programskim paketom "Remote HMI Firmware" so razviti za operacijski sistem "Windows", ki predstavlja najbolj široko uporabljen operacijski sistem na standardnih osebnih in industrijskih računalnikih. Zaradi tega je njihovo posluževanje prilagojeno pričakovanju uporabnikov.

 • "RELIABLE" (razpoložljivo) - mnoge prednosti kot so redundanca etherneta, ponovna vzpostavitev povezave, zanesljivost sistema... vse to je na razpolago 24 ur na dan, sedem dni v tednu.

"ThinClient" tehnologija bo v prihodnosti procesne industrije prav gotovo odigrala ključno vlogo. Prav zaradi tega je smiselno že danes začeti s spremembo pristopa do sistemskih rešitev v proizvodnih obratih. Vsi industrijski računalniki proizvajalca R.STAHL se na ta način enostavno vključijo v nadzor proizvodnih procesov. S svojim programskim paketom, ki zagotavlja visoko varnost in zanesljivost, ponujajo visoke karakteristike:

 • fleksibilni dostop s katerekoli HMI-postaje do virtualne ali realne delovne postaje v isti mreži
 • opcija: RFID čitalniki omogočajo dostop le avtoriziranemu osebju
 • zaprti sistem ne omogoča zunanje manipulacije, tako da so zagotovljene popolna varnost, integriteta in stalna razpoložljivost
 • omejevanje dostopa preko zahtevanih gesel omogoča dodatno zaščito
 • dodatne varnostne funkcije zagotavljajo zanesljivost sistema
 • sistem je na razpolago 24 ur na dan sedem dni v tednu - omogočen je celo avtomatski preklop na drugi (redundantni) server v primeru prekinitve povezave
 • operativne aplikacije lahko dodamo v nabor na sami delovni postaji in jih po potrebi lokalno aktiviramo
 • uporabniku prijazno posluževalno okolje na zaslonu omogoča enostavne nastavitve in preprosto delo, tudi v večzaslonskem načinu 
 • vizualizacija procesa in posluževanje naprav s pomočjo oddaljenega dostopa do delovnih postaj, serverjev in celo aplikacij v oblakih

Univerzalnost vgradnje

"ThinClient" rešitve predstavljajo prihodnost HMI ("Human Machine Interface") delovnega okolja. Omogočajo praktično univerzalno vgradnjo kjerkoli v procesu. Zraven standardnih rešitev za industrijsko okolje ponuja proizvajalec R.STAHL tudi rešitve za vgradnjo v Ex-okolje. Na razpolago so tako ATEX kot IECEx certifikati. Zanesljivo delovanje ob visoki mehanski zaščiti (IP66) in širokem temperaturnem področju okolice (od -40 °C do +65 °C) je zagotovilo dobrega posluževanja v najzahtevnejših pogojih. Na voljo so tudi posebej prirejene rešitve za vgradnjo v čiste prostore (izpolnjujejo zahteve: 21 CFR, poglavjel 11, ter GAMP).


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih: